6 столични училища обличат униформи на 15 септември

Децата сами избират моделите и с гордост ще ги носят

Униформата на момичетата от 139-о.

От сутринта телефонът на 139-о училище "Захарий Круша" в "Лозенец" е прегрял – директорката Румяна Дончева върти подред 170 GSM-а на родители по спешност да дойдат на 4 септември в 18.30 ч. За да вземат мярка на децата им и фирма "Бонита" да ушие избраната униформа на училището за 15 септември.


"Спечелихме проект по националната програма "Училището територия на учениците". Униформите, които ще ни ушият, са запазена марка само за нашето училище в София", разказва директоракта. Досега са предпочели този модел и от едно силистренско училище.


Децата от предучилищната група до 4 клас ще посрещнат 15 септември с костюмчета в червено и синьо каре и връхно яке с извезана върху него емблема с лого на училището.




139-о е едно от четирите столични училища, спечелили проект по националната програма. Министърът на просветата Даниел Вълчев обеща на всяко училище, което въведе униформа, да получи пари за нея.


50 софийски училища от 180 общински и 60 частни участват в проекта


6 столични училища вече имат униформи. Две са ги въвели по собствена инициатива още през изминалата учебна година. Класираните по програмата са само 4. Освен 139-о училище, другите три са Първа английска гимназия, 54-о СОУ и 59 СОУ "Васил Левски" в Банкя, поясняват от министерството.


"Сроковете бяха много кратки, но вероятно сме се мотивирали добре. Училището ни е специализирано за изобразително изкуство и някак моделът, който избрахме, му пасна, сякаш е нарисуван", казва Дончева.


Родителите ще платят 1/3 от сумата


- към 25 лв., а общо целият ансамбъл ще излезе под 100 лева. "Кандидатствахме за 39 хил. лева, но ще получим 20 хил.", уточнява директорката. На 15 септември поне началният курс ще бъде облечен с униформата на училището, след това ще направят костюмите и за по-големите, до 7–и клас. Според Дончева остава училищното настоятелство да уточни цвета на ризата - засега са се спрели на бяло. Момичета могат да носят пола или панталон в зависимост от предпочитанията, чорапите също са по избор.


54-о СОУ "Св. Иван Рилски" в кв."Надежда" също спечели проект по програмата, но там униформата е непълна. Състои се от червена блуза за момичетата и синя риза за момчетата със значка с лого на училището, уточнява Димитър Дамянов, преподавател по трудово и дежурен в гимназията. Тук


униформата ще е само за горния курс -


за 9, 10 11 и 12 клас. Училището е известно с това, че има договореност с международна японска организация за културен обмен.


Ученическа униформа имат от миналата година в 127-о СОУ "Иван Денкоглу", но само за подготвителния клас - блузон с цвят по избор - червен или син, който струва 13 лв. Принадлежността към гимназията тук е подчертават и по друг начин -


физическо се играе само с тениската на училището


Тази униформа е по собствена идея на най-старото училище в София, основано преди 156 години с пари на Иван Николаевич Денкоглу.


Две гимназии с тоги


Трети випуск двадесетокласници, облечени в тоги и с "академични" шапки, изпращат във 2-о СОУ "Емилиян Станев". Второто училище в града с официално облекло за дипломирането е Първа частна английска гимназия "Уилям Шекспир",


Идеята е бившата директорка на 2-о СОУ Ваня Кастрева, която сега е началник на Столичния инспекторат по образованието. "Намерихме спонсор. Имахме късмет, че имаше майки –шивачки. И родители, и децата бяха толкова приятно изненадани. Съвсем друго е усещането и изживяването на този незабравим ден в живота. То не бяха снимки, видеофилми. Абе прочухме", коментира Светла Костадинова, преподавател по информатика в гимназията. "Обмисляме да въведем и всекидневна униформа, предстои да консултираме идеята в ученическия парламент, който е много активен - в него влизат 52-ма, по един представител от всеки клас", допълва тя. "Имало различни мнения за ученическите униформи, но кажете ми какво означава прилично облекло, както ходят сега със заголен пъп и пола до кръста!", вметва Костадинова. Децата сами искат да подчертаят, че принадлежат към дадена училищна общност.


Така е и в 134-о СОУ "Димчо Дебелянов" с преподаване на иврит. Там на 14 май - деня, в който училището навърши 50 години, възпитаниците му също облякоха униформа за първи. И по свой избор. "Спряхме се на кариран тъмносиньо и зелено панталон и тъмносиня жилетка, тип яке с цип. Избрахме сами модела заедно с дизайнерите", споделя единадесетокласничката Бетина Георгиева. "Изобщо не ме е срам, напротив жалко че ще имам шанс да я нося само година. Всъщност, моделът е такъв, че и после с охота ще го слагам", казва момичето.